Köp färg billigt på nätet - få proffsfärg hemkörd.

Bryta färg

måla omålad vägg


Att bryta färg betyder att man blandar olika kulörer för att få just den nyansen och tonen som man önskar. De flesta har provat som barn att blanda vattenfärg eller måla med olika kritor för att se resultatet. Blandar man exempelvis blått och gult vet de flesta att slutresultatet blir grönt.

Om vi lämnar kritor och vattenfärg och går in på professionell hantering av färg så använder sig målarbutiker och färghandlare av en så kallad brytmaskin som är kopplad till en dator med tiotusentals recept på olika kulörer. Färg tillverkas alltså inte i burkar med alla tänkbara kulörer utan det finns ett antal basfärger som man sedan använder för att blanda till (bryta) rätt kulör. I brytmaskinen finns avancerad teknik för att droppa ner exakt rätt mängd färgpigment eller brytpasta ner i färghinken. När detta är klart blandas färgen om ordentligt för att få en totalt jämn kulör.

Färgtorget använder sig av en brytmaskin av högsta klass med färgpigment för att kunna blanda till i princip vilken kulör som helst i färgspektrat med hög precision på såväl nyans som ton. Brytmaskinen säkerställer också att det blir exakt samma recept vid varje brytning om man behöver flera hinkar färg eller behöver komplettera vid ett senare tillfälle. Det finns brytfärger på tub om man vill blanda till färgen själv men det är inget vi på Färgtorget rekommenderar om man ska måla större ytor och vill vara säker på att få exakt den färg man valt. Värt att notera är att kulörer uppfattas mycket olika beroende på omgivande färger, ljus och miljö så även om det är exakt samma kulör kan den se helt olika ut uppmålad på två olika ställen.

På färgtorget.se kan du välja kulör i vår kulörväljare eller skriva in önskat recept på NCS-format. Vår brytmaskin har betydligt fler recept tillgängligt än vad som finns på hemsidan så om du önskar en kulör som du inte får fram på färgtorget.se är det bara att kontakta oss via epost så bryter vi rätt kulör åt dig.