Köp färg billigt på nätet - få proffsfärg hemkörd.

Färgkoder

måla omålad vägg


Färgkoder eller kulörkoder kan användas till många saker exempelvis inom webbprogrammering för att koda upp rätt färg på ett element på en webbsida men här på Färgtorget är det mest intressanta kombinationen målarfärg och färgkoder.

Färgkoder används för att så specifikt som möjlig bestämma kulören på en målarfärg. En av de mest använda standarderna är det internationella färgbetäckningssystemet NCS (Natural Color System). Den version av NCS-systemet som används idag har ett extra ”S” i alla färdkoder som betäckning för Second edition. Det ska inte skilja något mellan den gamla färgkartan och den nya (second edition) förutom de kulörer som tillkommit i den nya utgåvan.

För alla färger som vi säljer på Färgtorget.se finns ett sökfält där man kan skriva in just den kulörkod som man vill beställa. Om man har kvar en gammal färgburk där man behöver mer färg kan man ofta hitta en lapp eller notering på färgburken som talar om vilken kulör det är. Dock kan det vara värt att tänka på att en färg ändrar i kulör med åren och köper man då mer färg med samma ursprungskulör senare och målar på nytt kan det skilja ganska mycket mellan den gamla målade kulören och den nya. Det kan också vara värt att nämna att en kulör kan skilja sig mycket beroende på vilka andra färger man har i rummet, vilken ljussättning det är och hur länge det har varit målat. Prova gärna vår kulörväljare för lite inspiration.

Några vanliga exempel på NCS-kulörer är:

- NCS S-0500N: Vit färg (som stockholmsvit fast utan det gula)
- NCS S-0502Y: Stockholmsvitt
- NCS S-5040Y80R: Det närmsta NCS-systemet kommer till Falurödfärg.

NCS-systemet är uppbyggt så att det första tiotalet (50 för Falurödfärg) anger procent svarthet och det andra tiotalet (40 för Falurödfärg) anger procent kulörtäthet. De sista siffrorna (Y80R för Falurödfärg) står för kulörton och i exemplet med Falurödfärg så betyder det (Y80R) gul med 80% rödhet.

Många färgtillverkare har hittat på egna kulörnamn för att profilera sig och ofta kan vi bryta till färgen om ni mailar oss på kundtjänst och frågar (kundtjanst@fargtorget.se).

Ett annat färgsystem heter RAL (Reichsausschuss für Lieferbedingungen) där kulörerna beskrivs med ett fyrsiffrigt nummer.